person_outline
search
Ксенія Келеберда Ксенія Келеберда
  • Posted
  • Читати 880 разів

У Чаплинці активісти розповідали про бюджет громади

Знання бюджетного процесу дає можливість громадянам впливати  на економічні та соціальні процеси в громаді. Саме так бюджет спрацьовує, як важіль управління та перетворюється в потужний засіб  впливу на громадську думку.

Саме тому волонтери кількох громадських організацій взяли учать у акції інформування мешканців Чаплинської ОТГ про бюджет громади на 2018 рік. Працівники селищної ради та представниця Громадського центру «Нова генерація» Наталя Дорофеєва, разом з експертом та одним з авторів інформаційного буклету «Бюджет для громадян Чаплинської громади» Олександром Мошнягулом роздавали  його мешканцям Чаплинки та розповідали, чому так важливо знати про свій бюджет.

Найбільшу активність виявляли жінки. Вони вступали у палку полеміку з активістами та прискіпливо вивчали невеличкий буклет, вщент заповнений цифрами.

Як складається бюджет громади

У буклеті в зрозумілій формі пояснюються основні етапи бюджетного процесу, висвітлена структура доходів, вказані основні платники податків та стратегічні напрямки розвитку Чаплинської ОТГ. Зараз бюджет громади складає 140 мільйонів гривень. Цієї суми вистачає на фінансування освіти, культури та спорту, надання соціальних послуг разом з утриманням та експлуатацією об’єктів житлово-комунального господарства, утримання автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури, організацію благоустрою населених пунктів.

Уважний та допитливий читач завдяки бюджету для громадян може скласти повне уявлення про фінансову складову життя громади. Тут навіть є розділ про фінансування заходів та проектів за окремими галузями.

Програма DOBRE та бюджет громади

Наталя Дорофеева, представниця Громадського центру «Нова генерація», регіонального партнера програми DOBRE в Херсонській області, яка вже два роки співпрацює з програмою за напрямком злучення громадян, розповідала мешканцям селища про можливості, які надає їм програма DOBRE. Зокрема, мова йшла за реалізацію двох проектів «Вуличні спортивні тренажери у селах Скадовка, Червона Поляна, Кучерявоволодимирівка», на які буде витрачено понад 418 тисяч гривень, з яких 354 696 тисяч надає DOBRE та заміну сидінь на стадіоні у Чаплинці, на яку вже витрачено з бюджету 328 500 гривень, з них 208 500 гривень надала програма DOBRE.

Олександр Мошнягул відмітив: «Бюджет для громадян - це документ, який забезпечує участь громадян у процесі формування бюджету та служить інструментом прозорого використання публічних коштів». Наталя та Олександр пояснювали чаплинцям, як вони можуть взяти участь у формуванні бюджету, розповідали, що вони, як члени громади можуть ходити на громадські обговорення, засідання робочих груп депутатів, відвідувати сесії місцевої ради.

Завдяки бюджету для громадян мешканці Чаплинської територіальної громади отримали повну інформацію про фінансові ресурси громади і можуть аргументовано вимагати від обраних керівників громади їх розумного використання. Збудити соціальну активність, залучити до  дій людей, вручити їм дієві інструменти для роботи та відповідні знання – таку ціль мала на меті програма DOBRE, готуючи ці публікації для громад.

Танці навколо бюджету

Після розмови з бухгалтерами Чаплинської селищної ради стало зрозуміло, чому саме бюджет стає найболючішим питанням громади. Нещодавно Чаплинська районна рада прийняла рішення змінити юридичну адресу районної лікарні. З райцентру її переводять до Хлібодарівки – єдиного села яке не увійшло в жодну ОТГ, які створені на території району. Реєстрація лікарні в цьому селі означає, що сплачувати податки понад 300 працівників райлікарні будуть в бюджет села і в районний бюджет. Переважна більшість працівників лікарні мешкає в Чаплинці, там же розташована і лікарня. Такими рішеннями забирають кошти з бюджету Чаплинської громади і підтримують тих, хто саботує децентралізацію. Районна рада та районна державна адміністрації теж змінили реєстрацію із Чаплинки на Хлібодарівку. Завдяки таким «маневрам» бюджет ОТГ стане значно менше. Та голови ОТГ не збираються мовчати. Тож визначимо, що процес децентралізації хоч і набирає обертів, але йде важко, із величезними труднощами. Саме тому треба підключати до нього все більше людей, які, завдяки своїй активній позиції будуть мотивувати владу приймати правильні рішення та контролюватимуть всі процеси, у тому числі і бюджетні, що відбуватимуться в об’єднаних територіальних громадах.

(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.