person_outline
search
Socioprostir Socioprostir
  • Posted
  • Читати 1434 разів

Бюджет участі: як це робиться у Музиківській ОТГ

Бюджет участі – це механізм прямої демократії, який надає кожному громадянину можливість впливати на розподіл коштів місцевого бюджету. Для цього потрібно лише створити гарний проект, перемогти з ним у конкурсі та реалізувати цей проект у рамках запропонованого бюджету. Здавалося б все так просто, і дуже багато аргументів «за». Це і активізація жителів населених пунктів, і поява нових креативних об’єктів, і згуртування мешканців для вирішення великих та малих задач на території, де вони живуть. Але…

Зараз такий бюджет, який називають партиципаторним, активно впроваджується лише в 45 громадах, 23 з яких – обласні центри. Серед них і Музиківська об’єднана територіальна громада, де в цьому році вперше спробують залучити жителів ОТГ до участі в бюджетному і творчому процесі.

Серед об’єднаних територіальних громад області Музиківська (Білозерського району) вважається однією з кращих. ОТГ налічує 5 населених пунктів з майже 4 тисячами мешканців, а її площа перевищує 126 квадратних кілометрів. Попри те, що громада порівняно невелика, однак її інфраструктура доволі розгалужена: 2 школи, 2 дитсадки, 2 комунальних підприємства, 2 будинки культури, 3 бібліотеки. Сформовані органи самоорганізації населення, є фахівці, котрі працюють на розвиток громади та її інвестиційну привабливість. Все це завдяки генерації багатьох неординарних ідей та задумів, які втілює в життя сільська рада на чолі з Олександром Лейбзоном. У команді сільського голови 7 сертифікованих проектних менеджерів, у тому числі й він сам. Вони залучають у громаду унікальні інвестиційні проекти. Загальний річний бюджет ОТГ перевищує 18 мільйонів гривень.

Експертки з «Нової генерації» приїхали у Музиківку на засідання комісії, що буде займатися бюджетом участі, щоб допомогти конкретними порадами та розповісти, як працює процедура створення партиципаторного бюджету. Оксана Глебушкіна та Ольга Жукова вже багато разів бували у Музиківці, тому добре знають секрети ефективної роботи з місцевими активістами. Вони обговорили у режимі брейн-шторма основні положення бюджету участі та алгоритм проходження всіх необхідних процедур для його затвердження. Намітили план дій, щодо проведення необхідних інструктажів та наполягли на необхідності чіткого планування всіх процесів, що відбуваються при проведенні конкурсу на кращу ідею.

Сільський голова, що приймав участь у бурхливому обговоренні, запевнив присутніх, що всі цікаві ідеї будуть обов’язково профінансовані, навіть якщо сума буде вищою за запропоновані 100 тисяч гривень. Домовились також, що допускається можливість співфінансування проекту, якщо його вартість виходить за граничні межі визначеної положенням про «Бюджет участі».

В більшості міст є поділ проектів на великі та малі, а також визначена кількість проектів. Але в Музиківці вирішили творчість людей не заганяти у вузькі рамки. На цьому наполягав сільський голова. Олександр Лейбзон заявив: «Хай подадуть цікаві пропозиції – ми все підтримаємо».  

Процедура партиципаторного бюджеті доволі складна – крім правильного оформлення своєї ідеї та її прорахунків – необхідно ще набрати 20 голосів на підтримку проекту. Тобто треба знайти 20 чоловік, які вважатимуть його цікавим та поставлять свій підпис за втілення ідеї у життя. І це тільки початок роботи. Далі треба подати свій проект на розгляд комісії (яка у Музиківські ОТГ вже сформована), потім вона розміщається на спеціальній платформі, де у режимі он-лайн голосування треба набрати відповідну кількість голосів. Також є процедура звичайного голосування, бо треба враховувати той факт, що не всі можуть скористатися гаджетами, аби віддати свій голос за гарний проект.

Всі ці маленькі, але такі важливі деталі обговорювалися на засіданні комісії у Музиківці. Експертка Ольга Жукова вважає, що процедура у бюджеті участі – це дуже важливо. Саме вона є контролюючим засобом та інструментом для реалізації проекту. Адже без вирішення процедурних питань бюджет участі може спрацювати лише один раз, а потім, як відпрацьована, пробна ідея піти у небуття. Тільки чіткий процедурний процес може закріпити ідею участі громадян у бюджетному процесі, і це стане для них звичною справою

Експертка Оксана Глебушкіна підняла питання щодо вікового цензу авторів конкурсних робіт. Враховуючи той фактор, що у Музиківці молодь, в основному, шкільного віку, вирішили, що якщо людина отримує ID-картку в 14 років, то і в конкурсі вона теж може взяти участь саме з 14 років. І хоч більшість міст обрали для авторів проектів та виборців віковий ценз у 16 років, а у 8 обласних центрах віковий ценз становить 18 років (Одеса, Дніпро, Житомир, Івано-Франківськ, Луцьк, Хмельницький, Харків та Черкаси), мешканці Музиківки вирішили рівнятися на Миколаїв, де участь у партиципаторному бюджеті можуть взяти мешканці міста, які досягли 14 років.

І це правильно, бо низький віковий ценз допомагає залучити безпосередньо молодь до участі в житті рідного села. Активізувати громаду, залучити до громадського життя максимальну кількість жителів, допомогти їм правильно розпоряджатися коштами громади, спільно вирішувати проблеми, ставлять собі на меті консультанти проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» Програми DOBRE, які у цій територіальній громаді стали вже своїми. Вони добре знаються на проблемах сільчан.  Тому обіцяють провести ряд інформаційних зустрічей,  на яких навчатимуть усіх майбутніх учасників конкурсу, як правильно оформлювати такі проекти та вирахувати бюджет.

Поговорили також  про строки подачі ідей, голосування та реалізації проектів-переможців. Вирішено було створити календарний план, щоб комфортно працювати, звіряючись з таким планом. Також було вирішено, що кожний член комісії отримає теку з усім набором відповідних конкурсних документів, де також буде у наявності стратегічний план розвитку ОТГ та визначилися де і коли члени конкурсної комісії будуть працювати з авторами проектів.

Музиківка знаходиться зовсім недалеко від обласного центру, але Херсон – це єдиний обласний центр в якому не прийняли бюджет участі. Ще у 2016 році проект не підтримали 21 із 54 депутатів Херсонської міської ради. У минулому, 2017 році це питання серед херсонських депутатів навіть не підіймалося. Тож може маленька Музиківка, якщо успішно реалізує свій бюджет участі, підштовхне обласний центр до необхідності зробити, нарешті, крок назустріч городянам, та запропонувати їм теж використати цей механізм прямої демократії.

В Україні у 23 обласних центрах було подано 2479 проектів, з яких обрано 401 завдяки понад 512 тисячам голосів виборців. Зараз вони в стадії реалізації. Тепер черга маленької степової Музиківки. Ми обов’язково розкажемо нашим читачам про конкурс проектів бюджету участі у Музиківський ОТГ та його переможців.

Зустріч проведено в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). ГО «Громадський центр «Нова генерація» є регіональним партнером Програми DOBRE в Херсонській області.

(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.