person_outline
search
Socioprostir Socioprostir
  • Posted
  • Читати 1590 разів

Присиваська ОТГ: білі скриньки та амбітні плани

Місяць тому, у сніговий січневий день школярі Присиваської об’єднаної територіальної громади провели  Установчі збори дитячої дорадчої ради. До складу дорадчої ради навчальними закладами були делеговані представники – 27 активних, цілеспрямованих школярів з чотирьох шкіл з усіх населених пунктів, які входять в с. Строганівка, с. Павлівка, с. Іванівка, с. Григорівка Присиваської ОТГ?

Тоді школярі мали змогу поспілкуватись з сільським головою Сергієм  Кліщевським та експертами з громадської організації "Нова генерація" Оксаною Глєбушкіною та Ольгою Жуковою. Дітям розповіли про функції, права та обов’язки членів  дитячої дорадчої ради при сільському голові. На зборах школярів також ознайомили із Положенням про дитячу дорадчу раду. Був обраний керівний склад ради: голова, заступники та секретар. У чесній боротьбі за місце голови перемогла учениця 10 класу  Павлівської школи Яна Чижикова. Вирішили, що в кожній школі громади буде заступник, який буде організовувати роботу у своєму навчальному закладі.  Голова Присиваської ОТГ, запевнив молодих ентузіастів, що вірить в те, що Дитяча дорадча рада допоможе дорослим цікавими ідеями, і якщо діти – це наше майбутнє, тому нехай приймають активну участь у його створенні.

Амбітні цілі дитячої ради

Дитяча дорадча рада при Григорівській cільській раді створювалась з метою захисту прав та інтересів дітей, врахування їх думки та безпосереднього залучення дітей до прийняття рішень в органах місцевого самоврядування, що їх стосуються. Що може дитяча дорадча рада?  По-перше, вносити пропозиції, спрямовані на поліпшення становища дітей у громаді та брати участь в обговоренні і прийнятті рішень, які стосуються дітей. По-друге, вивчати, аналізувати і прогнозувати процеси у дитячому середовищі та брати участь в розробці програм, стратегій та пріоритетів розвитку ОТГ. По-третє, ініціювати власні програми та систематично інформує громадськість, зокрема через засоби масової інформації та соціальні мережі, про їх виконання. Ось такі амбітні цілі ставили перед собою члени новоствореної дитячої дорадчої ради у Присиваській ОТГ.

Що було у білих скриньках

Пройшов місяць з часу створення дитячої  дорадчої ради у Присиваській ОТГ. Весь цей час дітям допомагали і координували їх діяльність спеціаліст сільської ради Таміла Зозулинська та експерти ГО «Громадський центр «Нова генерація», які працюють в рамках проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» у програмі DOBRE. Школярі відмінно попрацювали. Змогли провести вивчення потреб серед молоді та добре продумали свої плани на майбутнє. Саме для цього у кожній школі були поставлені скриньки, у які кожний бажаючий міг вкинути свою пропозицію чи цікаву ідею. Обговорити ці пропозиції члени дитячої дорадчої ради вирішили разом зі своїми старшими друзями. Білі скриньки були відкриті у присутності сільського голови Сергія Кліщевського та експерток ГО «Громадський центр «Нова генерація». А потім почалося бурхливе обговорення ідей наймолодших членів Присиваської об’єднаної громади.

Школярі хотіли всього та багато. Але їх бажання були абсолютно реальними. Тобто, як запевнив сільській голова, – більшу частину запропонованих ідей можна втілити у життя, особливо, якщо їх правильно оформити та прорахувати. У цьому пообіцяли допомогти експертки проекту Наталя Дорофеєва та Ольга Жукова. Так чого ж найбільше хотіли діти? Щоб працювали танцювальні та спортивні гуртки, щоб був встановлений ще один тенісний стіл, щоб упорядкували парк, встановили там лавочки та зробили безкоштовний wi-fi. А ще дуже хотіли гарних шляхів між селами, дискотеку у школі, сучасне обладнання у класи, щоб не «грузили» на уроках…

Мрії збуваються

Сергій Кліщевський, голова Григорівської сільської ради знову підтвердив готовність керівництва ОТГ профінансувати найбільш цікаві ідеї школярів. Більш того, виявляється, що тенісний стіл завезуть вже на цьому тижні, а от щодо гуртків, то кошти на них вже давно виділено, тож з цим також розберуться. Хлопцям, які хочуть «качатися», було запропоновано організувати підвіз до тренажерного залу.

Що ж стосується всіх інших побажань наймолодших членів громади, то домовились, що разом з експертами Громадського центру «Нова генерація» будуть оформлювати їх у вигляді проектів та подавати на розгляд керівництву Присіваської ОТГ. Наталя Дорофеєва та Ольга Жукова розповіли дітям про кілька цікавих практик та запропонували використати цей успішний досвід, який вже реалізовано у інших громадах. Домовилися також і про ряд консультацій, на яких експертки повчать дітей різним умінням – писати проекти, співпрацювати зі ЗМІ, висвітлювати свою роботу у соціальних мережах.

Та виявилося, що деякі кроки хлопці та дівчата зробили самостійно – вони вже зробили акаунт своєї школи у фейсбуці та інстаграмі і розповідають про події , що відбуваються у їхньому освітньому закладі та в селах. Звичайно, їм не вистачає  ще досвіду, але представниці проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» пообіцяли, що навчать юних журналістів, як правильно працювати з текстами та фотографією, монтувати відео. До речі, про конкурс відеороликів, який пройшов у громаді говорили, як про найбільш вдалий, реалізований проект. На цей рік його хочуть повторити, але попросили допомогти з практичними заняттями по роботі з відео. Експертки занотували це прохання і пообіцяли допомогти режисерам-аматорам та організувати майстер-клас по роботі з відео. Обговорювали також і створення радіо в одній з чотирьох шкіл ОТГ.

Бути лідером громади

Голова сільради схвально віднісся до багатьох пропозиції, але він наполягає на документальному оформленні ідей, що були у білих скриньках. Тому членам дитячої дорадчої ради треба буде ще добре попрацювати, поки їх мрії здійсняться. Треба опрацювати всі ці ідеї, відібрати найбільш цікаві та реалістичні, правильної оформити у вигляді проекту, прорахувати кошти, які потрібні на реалізацію такого проекту. Але на всіх цих етапах вони можуть розраховувати на допомогу старших – спеціаліста сільради Таміли Зозулінської та консультантів Громадського центру «Нова генерація».

Саме така робота і буде для школярів справжньою школою управління бюджетом своєї громади. Вони навчаться бачити проблеми та можливості, зрозуміють, що життя їхньої громади залежить від активності її членів. З дитячих років, ті хто беруть участь у такій роботі, починають розуміти, що таке відповідальність за свою справу, за місце, де ти живеш, навіть, за тих, хто живе поруч з тобою. Тому й потрібні дитячі дорадчі ради, у яких маленькі громадяни України вчаться бути активними лідерами своїх громад

 

Зустріч проведено в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). ГО «Громадський центр «Нова генерація» є регіональним партнером Програми DOBRE  в Херсонській області.

(1 Голосувати)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.