person_outline
search
Наталія Дорофєєва, ГО “Громадський центр “Нова генерація” Наталія Дорофєєва, ГО “Громадський центр “Нова генерація”
  • Posted
  • Читати 1036 разів

Як юні парламентарі в об’єднаних громадах обирали стратегії для Країни Гідності

На початку квітня команда проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» зустрілась з учнями Східненської (Музиківська ОТГ) та Орловської (Кочубеївська ОТГ) шкіл, а також з учнями гімназії в с. Асканія-Нова (Асканіє-Нова ОТГ), які беруть участь у програмі  «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

У кожному навчальному закладі учні 8, 9, 10 та 11 класів грали в освітню інтерактивну гру «Країна Гідності», а допомагали їм представниці проекту Оксана Глебушкіна та Наталія Дорофєєва. 

За умовами гри дітям запропонували зіграти роль парламентарів та обрати стратегії розвитку для Країни Гідності, аби забезпечити реалізацію низки соціальних та економічних прав людини. Зокрема, необхідно було обирати одну з трьох можливих стратегій для реалізації права на освіту, права на охорону здоров’я, права на житло, права на створення організації, права на працю, права на соціальне забезпечення, та права на захист від бідності.

Юні парламентарії виконували завдання у два етапи – на початку гри у кожного була можливість самостійно обрати стратегію на кожне з прав людини. Наступний етап вимагав від команд, ніби умовною парламентською фракцією, виробити колективне рішення про обрання найкращої стратегії для країни. Заключним етапом гри було представлення результатів, аргументація свого вибору та обговорення гри з підбиттям підсумків.

«Найскладніше було добирати аргументи на захист власної стратегії та вислухати всі інші коментарі та точки зору», - зазначив Костянтин, учень 9 класу, гімназії в с.Асканія Нова.  

Іноді думки в командах розходились, але діти шукали аргументи та переконували інших. Цікавий аргумент на захист стратегії загального доступу до безоплатної початкової та середньої освіти: «Ми вагалися щодо вибору на користь вдосконалення вищої освіти. Проте кому потрібен голодний юрист, якщо не буде кухаря, щоб його нагодувати… Ми вважаємо, що сьогодні слід підтримувати та розвивати середню освіту та робітничі професії», - зазначила лідерка команди Софія, учениця 11 класу школи в с.Східне.

Команда з с. Асканія Нова також вибрала стратегію загального доступу до безоплатної початкової та середньої освіти. «Саме ця стратегія в поєднанні зі стратегією забезпечення права на працю через отримання відповідної професійної орієнтації, професійної підготовки та перекваліфікації ефективно вплине на працевлаштування в країні», - наголосила Анастасія, представниця групи.

Команда побачила взаємозалежність між реалізацією цих стратегій та реалізацією права на охорону здоров’я через повне страхування для всіх, хто працює. «Завдяки цій стратегії ми створюємо умови, щоб кожна людина в нашій Країни Гідності змогла отримати відповідну освіту, роботу та охорону здоров’я», - зазначила Альона, представниця команди, учениця 10 класу гімназії в с. Асканія Нова.

На захист стратегії однакової заробітної плати за працю рівної цінності незалежно від віку і статі: «…по статистиці жіноча праця оцінюється нижче ніж чоловіча, так не має бути», - підкреслила Софія, учениця 11 класу, представниця команди у школі в с.Східне.

Гра цікава й корисна тим, що дозволяє зрозуміти, яким чином держава може здійснювати політику щодо забезпечення гарантованих прав.

«Сьогодні багато громадян нашої країни має низький рівень доходу, і не може забезпечити собі житло, тому ми (парламент) маємо забезпечити достойні умови житла. Проте, є і великий мінус цієї стратегії, чи вистачить ресурсів, щоб все це оплатити, адже це дороговартісно. Але зараз існує різноманітна кількість інновацій, наприклад такі, як модульні містечка. Це не є повноцінним житлом, але люди будуть мати свою домівку», - зазначила лідерка команди Софія, учениця 11 класу, школи в с.Східне, коли представляла аргументи на користь стратегії реалізації права на житло для всіх громадян з низьким рівнем доходу.

Дискусії були різними. Іноді стриманими, із причини браку інформації у молоді про державні справи, іноді бурхливими та емоційними у доведенні власних аргументів.

Цінним у грі стало й те, що вона відображає ті процеси, які зараз відбуваються в об’єднаних громадах, а саме формування стратегії розвитку громад. Адже, цей процес так само передбачає вибір найкращого шляху для вирішення соціальних проблем та створення економічних можливостей, що забезпечуватимуть громаді її розвиток.

 На завершення хлопці та дівчата висловили думки про проблеми в громадах, які варто вирішувати першочергово. Зокрема, говорили про ремонт доріг, встановлення освітлення на вулицях сіл, налагодження постійного та якісного водопостачання, створення зон відпочинку. Також, були й суті молодіжні питання – якісний інтернет, вільний wi-fi, місця для відпочинку молоді, спортивні секції (бокс, бойові мистецтва), підтримка та створення хореографічних гуртків.

Команда проекту запропонувала молоді підтримку та навчання, що стимулюватиме  їх громадський  активізм та посилить голос молоді у процесах прийняття рішень в громадах.

Гру «Країна Гідності» організовано ГО «Громадський центр «Нова генерація» (м. Херсон) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). ГО «Громадський центр «Нова генерація» є регіональним партнером програми DOBRE в Херсонській області.

 

Для довідки:  Що таке "Країна гідності"

"Країна Гідності" – це карткова гра, у якій гравців як членів парламенту вигаданої однойменної країни просять прийняти рішення про соціальну політику щодо соціальних прав у рамках плану розвитку на найближчі п’ять років. Добираючи аргументи під час прийняття рішень, гравці більше дізнаються про соціальні права та їх зв’язки з соціальною політикою.

У 2015 році Партнерство "Кожній дитині"  отримало від Ради Європи авторське право на видання українською мовою гри "Країна Гідності. Вивчення соціальних прав через освіту з прав людини" та здійснило відповідний переклад і видання гри. Оксана Глєбушкіна, виконавча директорка ГО «Нова генерація» брала участь у презентації гри, яка відбулась  у червні 2016 року у Миколаєві і відтоді організація використовує цю гру в освітніх заходах для дітей та молоді за напрямком освіта в сфері прав людини.

(1 Голосувати)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.