person_outline
search
Оксана Глєбушкіна Оксана Глєбушкіна
  • Posted
  • Читати 388 разів

Як онлайнові інструменти зробити механізмом впливу у громаді

Пандемія СOVID-19 та карантинні обмеження змусили адаптуватись організації майже всіх сфер до нових умов діяльності, в тому числі опановувати цифровий світ та онлайновий формат. Не винятком стали і громадські організації, адже для більшості з них пандемія значно ускладнила діяльність   -  проводитизвичні офлайнові заходи стало майже неможливо.

В той же час, відчутними стали  недостатність навичок працювати онлайн та брак знань про сучасні інформаційні технології.  ГО "Громадський центр  "Нова генерація" почала шукати відповідь на ці виклики та механізми, які б дозволили невеликим організаціям громадянського суспільства  відповідати все більш жорстким вимогам зовнішнього середовища та адаптуватись до змін.

Навесні цього року ми провели консультації з місцевими громадськими організаціями і з’ясували, що в основному для комунікації команди використовують Zoom, Skype, Facebook / Messenger, Telegram, Viber, Instagram. В той же час є бажання та потреба більше дізнатись про онлайн-інструменти Google та  Microsoft, щоб вбудувати їх в менеджмент організації, а також оволодіти навичками роботи з такими платформами, як Mirro та Trello для використання у неформальній освіті. Під час консультацій представники\ці ОГС зазначили, що використання онлайн-інструментів є найбільш важливими для організації та налагодження роботи команди зсередини. А також - можливiстю забезпечити постiйне публічне інформування про власну діяльність та дистанційну участь у прийнятті управлінських рішень:проведенні консультацій, публічних слухань, запровадженні е-петицій тощо.

Цієї осені ми запустимо навчальний курс «Школа цифрових навичок для спільнот» для представниць/ків місцевих організацій громадянського суспільств. Під час курсу навчатимемо навичкам роботи з онлайновими інструментами, а також  опановуватимемо базові вміння роботи з медійним форматом – учасники\ці будуть вчитися записувати онлайнові звернення та короткі ролики. А вже після навчання  отримають  методичну та консультаційну підтримку у створенні  власних промо-матеріалiв. Школа проводитиметься в рамках проєкту "Херсонська громада впливає онлайн", який ГО "Громадський центр  "Нова генерація" з липня 2021 року реалізує в Херсоні за підтримки проекту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».  В рамках нової ініціативи буде створено вебінарну кімнату для виробництва онлайнових інформаційних, промо- та медійних продуктів місцевими ОГС. Студійна кімната буде звукоізольована та матиме сучасне медійне обладнання:  камеру,  комплект мікрофонів, телевізор, світлове обладнання. Доступ до вебінарної кімнати буде забезпечено для всіх соціальних категорій, включаючи людей з інвалідністю, які пересуваються на візках.

Умови карантину ускладнили процес планування та впровадження адвокацiйних кампаній на місцевому рівні. Офлайнові вуличні заходи, збори підписів жителів громади під зверненнями наразi не є безпечним форматом внаслідок скупчення людей. Це ж стосується і проведення громадських слухань та залучення до участі в них жителів громади, - є потреба створювати можливості для проведення громадських слухань онлайн. Для цього необхідно прописати відповідну процедуру у Статуті Херсонської територіальної громади  та створити онлайнову платформу для участі та голосуванні  у громадських слуханнях дистанційно.  Зараз експерти проєкту працюють над розробкою технічного завдання зi створення онлайн-платформи. А можливість проведення громадських слухань у режимі відеоконференції з використанням відповідного програмного забезпечення, зокрема через iнтернет, вже зафіксовано у відповідних статтях проєкту положення про громадські слухання в Херсонській міській  територіальній громаді. 23 липня 2021 року Херсонська міська рада  винесла проєкт Статуту та додатків до нього на пленарне засідання VІІІ сесії міської ради VIII скликання, а депутати Херсонської міської ради мали його розглянути та затвердити. Втім, проєкт Статуту  був знятий з розгляду міським головою як суб'єктом подання і повернутий на доопрацювання. . Далі наша організація,  в рамках Робочої групи та у форматі  розширених консультації з юристами та депутатами Херсонської міської ради,  буде доопрацьовувати всі пропозиції, які  були внесені представниками громадянського суспільства і які мають там зберегтись.

(1 Голосувати)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.