person_outline
search
Socioprostir Socioprostir
  • Posted
  • Читати 356 разів

У Херсоні громадськість обговорювала новий проєкт Статуту громади

16 липня більше 50  жителів  громади прийшли до Херсонської міської ради на громадські слухання, на яких обговорювався проєкт нового Статуту Херсонської  міської територіальної громади.

Проєкт Статуту складається із Преамбули та 12 розділів, таких як:

  • Форми безпосередньої участі територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення;
  • Участь дітей та молоді у місцевому самоврядуванні;
  • Громадський контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб;
  • Відкритість та прозорість у діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування;
  • Звітування органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб перед територіальною громадою;
  • Староста та інші.

Протягом декількох місяців цього року над текстом нового Статуту працювала робоча група разом з експертами Українського незалежного центру політичних досліджень. До складу Робочої групи входила Оксана Глєбушкіна, виконавча директорка ГО «Громадський центр «Нова генерація». О.Глєбушкіна представляла не одну організацію, а й партнерство 15 громадських організацій – Громадську Платформу Херсона.

Серед важливих пропозицій, які вдалось винести на розгляд Робочої групи, - запровадження процедури проведення громадських слухань у режимі відеоконференції з використанням відповідного програмного забезпечення через Інтернет, що  може збільшити доступ до участі у процесах прийняття рішень жителів Херсонської громади. Окрім того,  ця новація стане відповіддю на карантинні обмеження і розширить інструменти цифрової участі громадян.  Механізм онлайнових громадських слухань дозволить долучатись до вироблення та прийняття рішень мешканцям громади без фізичного відвідування приміщення Херсонської міської ради.

Розробка такої  онлайнової платформи, через яку жителі громади зможуть долучатись до обговорень та брати участь у голосуванні за резолюцію, найближчим часом стане можливою завдяки проєкту "Херсонська громада впливає онлайн", який ГО "Громадський центр  "Нова генерація" з липня 2021 року реалізує   за підтримки проекту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Важливим є і те, що пропозиції громадянського суспільства щодо зменшення необхідної  кількості громадян для ініціювання громадських слухань та внесення місцевих ініціатив з 300 до 100 та з 500 до 50 відповідно теж були враховані.

Як зазначено у проєкті Статуту, до участі у консультаціях з громадськістю буде залучено молодь віком від 14 років. Залучення молоді до проведення консультацій з громадськістю, у тому числі електронних консультацій, є одним із інструментів для реалізації їх права на участь у формуванні молодіжної політики, згідно із Законом України «Про основні засади молодіжної політики», прийнятим у квітні цього року.

Колеги з Громадської ради при міському голові виступили з пропозицією провести громадські слухання, де б жителі громади могли ознайомитись та внести пропозиції до проєкту Статуту.  

Пропозиції Громадської ради при Херсонському міському голові щодо обов’язкового збору пропозицій до формування бюджету на наступний рік, та проведення обов’язкових громадських слухань щодо проекту бюджету були прийняті.

Щодо розділу «Звітування органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб перед територіальною громадою»: у разі прийняття проєкту Статуту міський голова звітуватиме перед громадою до 1 березня щороку і, крім інформації про свою діяльність, надаватиме відомості щодо реалізації стратегічних і програмних документів розвитку територіальної громади, виконання бюджету територіальної громади, плану роботи на наступний звітний період та  результатів виконання плану роботи, оголошеного під час попереднього звітування із зазначенням вжитих заходів.

Депутати міської ради звітуватимуть перед виборцями відповідного виборчого округу, а старости – перед жителями населених пунктів відповідного старостинського округу.

Як результат громадських слухань - було підтримано біля 10 пропозицій від громадянського суспільства. У громадських слуханнях брали  участь представники громадських організацій, представники місцевої влади  - депутати, старости, та небайдужі мешканці міста. Питання нового Статуту винесено на сесію ради, що відбудеться 23-го липня 2021 року.

(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.