person_outline
search
Наталія Дорофєєва, ГО “Громадський центр “Нова генерація” Наталія Дорофєєва, ГО “Громадський центр “Нова генерація”
  • Posted
  • Читати 1023 разів

Майбутнє Країни Гідності планували ще у двох навчальних закладах в ОТГ

З інтерактивною грою «Країна Гідності» познайомились учні 8, 9,10 та 11 класів з різних шкіл Присиваська ОТГ та учні 8 класу Чаплинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів.

Розібратися зі стратегіями дітям допомагали представниці проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», що реалізується в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), Дорофєєва Наталія та Котляр Надія. 

За умовами гри, дітям запропонували зіграти роль парламентарів та обрати, як буде розвиватися Країна Гідності у найближчі п’ять років, аби забезпечити реалізацію низки соціальних та економічних прав людини (права на освіту, на охорону здоров’я, на житло, на створення організації, на працю, права на соціальне забезпечення та підтримку, право на захист від бідності та соціального виключення.

Перебіг гри вимагав від гравців прийняти узгоджене рішення та представити вибір команди аргументуючи, чому обрали саме ці стратегії.  Як розказали наприкінці гри учасники й учасниці, обирати стратегії було непросто. Найскладнішим виявилося добирати аргументів на захист обраної стратегії та переконати інших учасників команди. «Я не думала, що можна так по-різному сприймати та думати, не очікувала від себе що зможу так аргументувати» - зазначила Елеонора, учениця 10 класу.

Багато уваги діти приділили стратегіям підтримки молоді у реалізації права на житло та права на працю. Зокрема одна з команд обрали підтримку молоді, вважаючи, що і держава має надавати цьому перевагу. Влад, 8 клас , спікер команди зазначив: «Молода людина, коли зростає, має відвикати від підтримки батьків та ставати більш самостійною. Думаю, що самостійність дорослої людини починається з її житла. Держава має підтримати молоду людину у винайманні житла».

Ця позиція викликала у дітей дискусію стосовно можливостей реальної самостійності дітей, зокрема Діма (8 клас), зауважив «Самостійність людини починається, коли вона починає заробляти гроші».

Варто сказати, що команда в своїй стратегії передбачила підтримку молодіжного підприємництва, зокрема Дмитро інший спікер від команди прокоментував: «Якщо знизити податки, то буде більша занятість у молоді і буде більший прибуток для країни».

Під час пошуку аргументів та вироблення позиції у обмежених ресурсах (за умовами гри), учасники оцінили роль самої людини, громадянина держави.

 «Держава має підтримати людину , яка потрапила в складні життєві обставини, але і людина має дбати про себе, шукати роботу, розвиватися» поділилася роздумами Яна, учениця 9 класу.

Приємно вразила культура гри та готовність учасників до спілкування та партнерства, особливо це було відчутно під час гри у Присиваській ОТГ. Учні були з різних шкіл, проте це не заважало їм спілкуватися, навпаки викликало більший інтерес один до одного.

Дискусії були різними. Іноді, стриманими через брак інформації у молоді про державні справи, власні можливості та перспективи. Хоча такі теми, як отримання якісної освіти та медицини, пенсійна й податкова система, працевлаштування у дітей викликали живий інтерес.

Дмитро, 8 клас: «Для мене гра була цінна тим, що ми зробили те, чого наші справжні депутати ніколи не зроблять - ми домовлялись».

Софія (9 клас): «Мені гра сподобалась тим, що можна було побачити різні позиції, та позитиви від різних стратегій».

Яна (9 клас): «Гра цікава й корисна тим, що дозволяє зрозуміти, яким чином держава може здійснювати політику щодо забезпечення гарантованих прав».

 На завершення хлопці та дівчата висловили думки про проблеми в громадах, які варто вирішувати першочергово. Зокрема, говорили про водопостачання, освітлення вулиць.  Лише після того, як озвучили ці проблеми, діти пригадали, що хотіли б мати більше книг у бібліотеці, футбольне поле та якісно і різноманітно проводити свій вільний час.

Команда проекту запропонувала молоді підтримку та навчання, що стимулюватиме  їх громадський  активізм та посилить голос молоді у процесах прийняття рішень в громадах.

Гру «Країна Гідності» організовано ГО «Громадський центр «Нова генерація» (м. Херсон) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). ГО «Громадський центр «Нова генерація» є регіональним партнером програми DOBRE в Херсонській області.

Для довідки:  про гру  "Країна гідності"

"Країна Гідності" – це карткова гра, у якій гравців як членів парламенту вигаданої однойменної країни просять прийняти рішення про соціальну політику щодо соціальних прав у рамках плану розвитку на найближчі п’ять років. Добираючи аргументи під час прийняття рішень, гравці більше дізнаються про соціальні права та їх зв’язки з соціальною політикою.

У 2015 році Партнерство "Кожній дитині"  отримало від Ради Європи авторське право на видання українською мовою гри "Країна Гідності. Вивчення соціальних прав через освіту з прав людини" та здійснило відповідний переклад і видання гри. Оксана Глєбушкіна, виконавча директорка ГО «Нова генерація» брала участь у презентації гри, яка відбулась  у червні 2016 року у Миколаєві і відтоді організація використовує цю гру в освітніх заходах для дітей та молоді за напрямком освіта в сфері прав людини.

У квітні 2017 року відбулась серія ігор для учнів Східненської (Музиківська ОТГ) та Орловської (Кочубеївська ОТГ) шкіл, а також учнів гімназії в с. Асканія-Нова (Асканіє-Нова ОТГ), які беруть участь у програмі  «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

(3 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.