person_outline
search
Сімейна мобілізація: дружини військовослужбовців вчаться вирішувати конфлікти
На фото: Антоніна Продос (ліворуч), Альона Ращупкіна, Наталя Дорофєєва (праворуч) Фото з архіву МО "Нова генерація"
Наталя Дорофєєва, МО "Нова генерація" Наталя Дорофєєва, МО "Нова генерація"
  • Posted
  • Читати 1351 разів

Сімейна мобілізація: дружини військовослужбовців вчаться вирішувати конфлікти

Як вирішувати сімейні конфлікти конструктивно. Про це йшла мова на зустрічі для жінок, чоловіки яких демобілізовані із збройних сил України. Захід відбувся 15 січня у приміщенні територіального центру соціального обслуговування у Чаплинці, що на Херсонщині.

Під час зустрічі дружини розібралися зі своїми почуттями, оцінювали, як конфлікти впливають на їх сімейні стосунки, знаходили власні ресурси та можливості вирішення конфліктів.

Творчий колектив територіального центру соціального обслуговування в смт Чаплинка зустрів учасників колядками та привітаннями з новорічними святами. Це створило дружню невимушену атмосферу.

Учасниці зустрічі і їх демобілізовані чоловіки пережили складні події, які вплинути на їх психологічний стан, деякі ситуації і зараз не дають спокою. Жінки щиро ділилися своїми переживаннями та тривогами, які впливають на їх сімейні відносини.

Експертка проекту, практичний психолог, сертифікований психотерапевт Антоніна Продос допомагала учасницям розібратися у своїх почуттях та оцінити, як конфлікти впливають на сімейні стосунки, як знайти власні ресурси та можливості вирішення конфліктів.

  • Мій чоловік після повернення зі служби сильно змінився. Став знервований, часто проявляє агресію. Він не бачить людей, тварин, живих істот, здається, що для нього це лише ціль. Він легко зривається, у нас часто конфлікти, навіть за найменшим приводом. Я постійно відчуваю страх за дітей, у нас двоє синів, 6 та 10 років. Я намагаюся не створювати конфліктні ситуації, вже більше розумію, що може його роздратувати, проте дітям важко зрозуміти, що відбувається з татом. Я дуже хвилююся за них… Чоловік звинувачує, що його ніхто не розуміє, що він був там, а інші не були. Я хочу йому допомогти. Що для цього я можу зробити? Бо здається те, що я роблю не допомагає, - ділиться своїми переживаннями Олена.

Під час зустрічі відверто поговорили про поведінку у конфлікті, та про ті прийоми, якими вони користуються зараз. Учасниці визначали ті фрази та слова, які можуть викликати конфлікт, в тому числі і з власного досвіду. Озвучених виразів було чимало. Вони є конфліктогенами, у спілкуванні їх варто уникати, перефразовувати.

Особливу увагу приділили почуттям дітей. Зокрема, в тих випадках, коли навколо них можуть виникати конфлікти. Учасниці отримали рекомендації відповідно до своїх індивідуальних потреб, була можливість через особисті історії отримати новий досвід та розуміння ситуацій.

Учасниці високо оцінили зустріч:

  • Коли йшла на зустріч, не знала чого чекати … всі питання, які ми розглядали мене зацікавили. Для мене це великий досвід, багато що хочу включити в своє життя. Дуже багато важливих акцентів, про які я раніше не думала, але виявилось, що вони мають велике значення. Дуже цінні поради по вихованню дитини. Я переоцінила деякі свої дії, зрозуміла що варто змінити в сімейних стосунках. Поради про передомовитись, про сімейні правила, про пошук позитиву, про вміння чути та відчувати близьку людину. У мене з’явилася впевненість.

Учасниці висловлювали подяку експертці проекту психологу, психотерапевту Антоніні Продос. Її вміння працювати з групою, і в той же час з кожним учасником, дозволило максимально ефективно опрацювати та розглянути багато ситуацій і альтернатив їх вирішення.

На сьогодні в районному управлінні соціального захисту населення працюють зі 117 сім'ями, чоловіки з яких демобілізовані із зони АТО. Часто на прийомах дружини, жаліються на складнощі у спілкуванні з чоловіком, на його, іноді, неадекватну поведінку, часті перепади настрою тощо. Для повернення родини демобілізованого до звичного життя потрібен час та терпіння.

Учасницям запропоновано й надалі спілкуватися та допомагати одна одній. Для цього в районі є місце де жінки можуть збиратися для приємного спілкування, щоб просто переключитися, отримати позитивні емоції, просто поговорити. Можливо запросити спеціаліста для групового спілкування. Така група самодопомоги може реально допомогти сім’ям справитися зі складними життєвими обставинами.

Довідка

Захід став можливим в рамках проекту «У пошуках порозуміння: зрозуміти та прийняти» при підтримці Української миротворчої школи та Посольства Великої Британії в Україні.

Партнерами у підготовці заходу були громадська організація «Ліга соціальних працівників України» (смт Чаплинка) та управління соціального захисту населення Чаплинської районної державної адміністрації.

Контакти:   більше інформації у Наталії Дорофєєвої, директорки проекту «У пошуках порозуміння:зрозуміти та прийняти» Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , тел. (0552) 42 03 22, представниці молодіжної організації «Нова генерація» (м. Херсон) сайт socioprostir.org.ua)

 

(2 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.