person_outline
search
Оксана Глєбушкіна, ГО «Громадський центр «Нова генерація» Оксана Глєбушкіна, ГО «Громадський центр «Нова генерація»
  • Posted
  • Читати 1140 разів

Безпека міста Херсона: перші кроки співпраці

Друга Робоча зустріч Тристоронньої Платформи «Безпечне місто» відбулась 16 травня у Херсоні. У заході в’язали участь представники Патрульної поліції, виконкомів районних у місті Херсоні рад, державних установ, а також представники організацій-партнерів, які відповідно до підписаного у вересні 2016 року Меморандуму про співпрацю спільно реалізують проект «Безпечне місто: об'єднуємо зусилля  заради якісних змін у громаді».

Під час Робочої зустрічі учасники розглянули декілька важливих питань, серед них:

  1. Результати дослідження щодо оцінки безпеки міста мешканцями Херсона, які представила експертка проекту Наталя Чермшенцева.

«Основними завданнями дослідження було не тільки оцінити ситуацію щодо основних складових безпеки міста, а зрозуміти чи готові люди співпрацювати  поліцією», - зазначила п. Наталя у своєму виступі.

Під час дослідження були використані наступні методи: проведено 4 фокус-групові інтерв’ю з різними групами населення: активістами, молоддю, жінками та батьками дітей різного віку (34 особи), опитування методом «face to face» (300 анкет) та он-лайн опитування (48 анкет).

За результатами дослідження, середня оцінка відчуття безпеки у місті за п’ятибальною шкалою -  3,13 бали. Найбільш небезпечно почувають себе респонденти  віком від 45 до 59 років. Серед найбільш незахищених верств населення поряд з жінками, респонденти окремо виділили молодих дівчат, дітей та людей похилого віку.

Серед факторів, які  найбільше впливають на стан безпеки у Херсоні, респонденти називали наступні:

  1. незадовільний стан доріг та їх облаштування,
  2. порушення правил дорожнього руху/ небезпека на дорозі,
  3. відсутність освітлення,
  4. зграї безпритульних собак,
  5. наркоманія/ торгівля наркотиками
  6. стихійні звалища сміття.

Під час Зустрічі відбулось обговорення рекомендацій для органів місцевого самоврядування та поліції міста Херсона щодо попередження злочинності, посилення правопорядку та місцевої безпеки. Публічна презентація результатів дослідження та рекомендацій за участю громадськості запланована на червень.

  1. Розробка алгоритмів поведінки в небезпечних ситуаціях.

TOP – 5 небезпечних ситуацій представила Анна Мартинюк (ІРЦ «Правовий простір»), експертка проекту. Так, серед них: домашнє насильство, крадіжка, грабіж, ДТП та шахрайство. Найближчим часом будуть розроблені інформаційні матеріали з алгоритмами дій потерпілих та свідків в зазначених вище ситуаціях, а також матимуть опис переліку дій патрульної поліції, на яку можуть очікувати потерпілі. Електронні форми цих алгоритмів будуть розміщені на сайтах та соціальній мережі Facebook, а також будуть роздруковані та розповсюджуватимуться через державні установи, навчальні заклади, приймальні громадських організацій та ОСББ.

  1. Участь у громадській кампанії "Херсон - територія вільна від насильства" http://safezone-kherson.com/ та лобіювання створення Кризового центру для постраждалих від насильства в сім'ї. В кампанії беруть участь 18 установ та громадських організацій, які долучилися до громадської кампанії, підписавши Меморандум про співпрацю (кампанія започаткована організацією "Херсонська регіональна Ліга соціальних працівників України".) 

Богдан Руденко, член Правління Херсонського осередку Ліги соціальних працівників, який координує кампанію, зазначив у своєму виступі: «За оціночними даними 40 000 херсонок (кожна третя) потерпають від насильства в сім’ї та не можуть отримати належної допомоги (лише за 2016 рік патрульна поліція отримала біля 1,5 тисячі викликів). Поліція може затримати агресора, лише на 3 год., далі він повертається у сім’ю, а жінка яка не має можливостей жити деінде (від 10 до 15 % відсотків постраждалих), вимушена жити з кривдником. Херсон – майже єдиний обласний центр, в якому на сьогодні не має закладу, який надає послуги постраждалим від насильства. Херсону потрібен соціальний заклад на 25-30 сімейних місць, з персоналом 7 -12 фахівців. Орієнтовна вартість утримання такого закладу за попередніми розрахунками 1,5 млн. грн. на рік. Створення ж та обладнання центру готові підтримати міжнародні організації (наприклад угорська служба допомоги, яка зацікавлена передати досвід створення подібних закладів в Угорщині)».

Саме тому зараз потрібна активна інформаційна робота з населенням міста та потужна адвокаційна робота з депутатами Херсонської міської ради, які поки ще не вбачають гострої необхідності по створенню даного Центру. Під час зустрічі були визначені найближчі кроки по лобіюванню створення Центру в Херсоні.

Для довідки: З початку 2017 року в Херсоні розпочалась реалізація проекту «Безпечне місто: об'єднуємо зусилля  заради якісних змін у громаді», який впроваджують 6 партнерських організацій, які у вересні 2016 року  підписали Меморандум про взаємодію:

  • ГО «Громадський центр «Нова генерація»,
  • Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я,
  • ГО ІРЦ «Правовий простір»,
  • ХОЦ «Успішна жінка»,
  • ГО «Херсонський клуб екстремальної журналістики»,
  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Херсонській області

На вирішення якої проблеми спрямований проект?

Метою проекту є налагодження сталих зв’язків між поліцією, місцевою владою та громадськістю міста Херсона, запровадження принципу «community policing» через створення комунікаційної тристоронньої  платформи та залучення активних членів громади міста до виявлення місцевих проблем у сфері безпеки міста.

Діяльність проекту сприятиме розширенню загальної правової свідомості населення, підвищенню рівня професіоналізму патрульної поліції Херсона, налагодженню ефективної міжвідомчої взаємодії органів місцевого самоврядування з патрульною поліцією та співпраці з громадськістю для вирішення місцевих проблем, а також створить передумови для формування безпечного середовища у місті Херсон.

Проект має декілька складових:

  1. Створення платформи тристоронньої співпраці “Безпечне місто”, що працюватиме у форматі Робочих груп та опрацьовуватиме проблеми взаємодії та вироблення алгоритму вирішення проблем безпеки у місті, а також вивчатиме досвід інших областей України щодо впровадження практик партнерства громадськості, влади та поліції у сфері безпеки міста.
  1. Розробка методичних посібників: а) розробка 5 комплесних алгоритмів дій у небезпечних для життя та здоров’я ситуаціях, що поширені в місті. Покрокові поради включатимуть юридичні, медичні, профілактичні аспекти. б) Видання електронного довідника для громадян, які потребують фахової правової, психологічної, соціальної допомоги, та звернулися до патрульної поліції ( опис сервісів державних і недержавних організацій, які надають потрібну заявнику допомогу).
  1. Здійснення громадської оцінки безпеки міста шляхом анкетування 300 мешканців міста та опитування 50 мешканців у форматі фокус-груп. За результатами проведеної оцінки будуть сформульовано рекомендації для органів місцевого самоврядування та поліції міста Херсона щодо попередження злочинності, посилення правопорядку та місцевої безпеки.
  1. Здійснення інформаційно-просвітницької діяльності, зокрема проведення у Херсоні щонайменше 4 спільних заходів (тренінги, вуличні акції, покази фільмів, тощо) за участю патрульної поліції, місцевої влади та громадських організацій, спрямованих на попередження злочинності, посилення правопорядку та місцевої безпеки.
  1. Підвищення поінформованості населення міста про діяльність патрульної поліції та залучення громади Херсона до вирішення місцевих проблем через здійснення інформаційної кампанії.

 

Проект впроваджується з січня по грудень 2017 року  за підтримки Програмної  ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».

 

КОНТАКТИ

Директорка проекту – Оксана Глєбушкіна (ГО «Громадський центр «Нова генерація»)

Електронна пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. моб. Т.: +380502570944, www.socioprostir.org.ua

(1 Голосувати)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.