person_outline
search
Олена Орлова, ІРЦ "Правовий Простір" Олена Орлова, ІРЦ "Правовий Простір"
  • Posted
  • Читати 945 разів

Чиновники згадали про зміни в законі лише після «чарівного» листа

Переселенка з Криму могла залишитися без соціальної допомоги на дітей. Для оформлення виплат працівники соцслужби вимагали в неї довідку з місця реєстрації, тобто з окупованої території. Все вирішило письмове звернення на адресу управління соцзахисту, яке жінці допомогли скласти юристи Херсонського Центру правової інформації та консультацій.

Але ця успішна історія залишає відкритим питання: скільки людей залишається без державної допомоги через незнання чиновниками законів у повному обсязі – чи свідоме небажання їх виконувати?

Мама двох дітей Світлана Пилипенко* - одна з багатьох вимушених переселенців, які звертаються до громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я з питаннями щодо отримання соціальних виплат.

- Останнім часом таких звернень значно побільшало, - пояснює юрист приймальні ХОФМЗ Наталія Ляшук, яка безпосередньо допомагала Світлані. -  Переселенці, які переїхали на Херсонщину,  звертаються до органів соцзахисту за місцем проживання, щоб оформити допомогу при народженні дитини, по вагітності та пологах та ін. В органах соцзахисту спеціалісти усно роз’яснюють людям, що для призначення допомоги їм необхідно подати довідки з місця реєстрації постійного місця проживання, а саме з території Криму, Луганської або Донецької областей. Зрозуміло, що надати такі документи переселенці не мають можливості. Тому і звертаються до нашої приймальні.

З такою ж проблемою наприкінці квітня 2015 року прийшла  до юристів  і Світлана. До Херсонського ЦПІКу жінка, до речі, зверталася не раз: раніше їй тут уже допомагали вирішити питання  отримання статусу переміщеної особи, призначення та розміру соцвиплат, працевлаштування та ін.

Отже, юристу Наталії Ляшук жінка розповіла, що звернулася до одного з управлінь соцзахисту населення м. Херсона із проханням призначити соціальні виплати на її 4-річну дитину. Спеціаліст управління усно заявила, що для призначення та отримання соціальних виплат мати, окрім інших документів, має надати довідку про те, що не отримує таких виплат у місці постійного проживання, тобто у Севастополі. За відсутності ж такої довідки їй буде відмовлено у  призначені виплат в Херсоні, -констатувала чиновниця. Але як надати довідку з Севастополя, де Світлана раніше жила, якщо територія Криму окупована?!

- Ми запевнили жінку, що така усна відмова спеціаліста управління соціального захисту є незаконною, - пояснює Наталія Ляшук. - Але, щоб оскаржити її в суді, порадили отримати саме письмову відмову у призначенні соціальних виплат - із посиланням на відсутність довідки про неотримання таких виплат у місці постійного проживання.

Юрист допомогла скласти заяву до управління соцзахисту. І слід визнати, документ подіяв на чиновників дивовижним чином – питання Світлани Пилипенко доволі швидко було вирішено!

Чому ж це сталося лише після того, як жінка написала до управління листа, і вже була готова судитися? Співробітники управління соцзахисту, усно вимагаючи такі документи від переселенців, нібито керуються посадовою інструкцією та чинним законодавством. Але на користь внутрішньо переміщених осіб з’явилися нові законодавчі акти, які мають допомагати людям, спрощувати процедури оформлення державної допомоги. І, як виявилося, керівництво управління про ці зміни в законі знало. 

Про що і зазначило у відповіді на письмове звернення Світлани: «… На виконання листа Мінсоцполітики від 18 серпня 2014 року №10622/0/14-14/15 для забезпечення різних видів соціальної допомоги особам, які переселені з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО в інші регіони України, рекомендовано з метою вирішення організаційних та технічних питань … застосовувати електронну технологію обробки даних Центрального сховища Міністерства соцполітики…»

Тобто, працівники соцслужби зробили те, що мали зробити одразу: надіслали електронний запит щодо перебування жінки на обліку в управлінні праці та соцзахисту Севастопольської райдержадміністрації.

У відповіді Світлану також запевнили, що всі її особові дані отримано, і соціальні виплати призначені та будуть виплачуватися з місяця звернення, тобто з 1 травня 2015 року.

Коментуючи цей позитивний результат вирішення справи, юристи зазначають: письмове звернення до органів влади у 40% випадків дозволяє не доводити справу до суду. У даному випадку жінку врятувала кваліфікована безоплатна допомога юристів і грамотно складене звернення, що примусило чиновників дотриматися вимог закону.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

P.S. Центри правової інформації та консультацій створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду  «Відродження» в межах «Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян». Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий Простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Додаткова інформація

Джерело:
Правовий простір
(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.