person_outline
search
  • Posted
  • Читати 1401 разів

Як розв’язати соціальні проблеми через згуртування громадян

У кожній громаді є люди, які найбільше потребують підтримки. Допомогти їм можна, не лише сподіваючись на владу, але й об’єднуючи зусилля та активізуючи місцевих жителів. Про це яскраво говорять результати проекту «Розвиваємось заради змін в громаді», реалізованого громадською організацією «Відокремлений підрозділ «Чаплинська ліга соціальних працівників України».

Свіжою та актуальною для Чаплинської об’єднаної громади виявилася ідея запровадити силами громадськості нові послуги, затребувані населенням.

Місцеві активісти та активістки поставили за мету надихнути земляків на добрі справи, консолідувати їх зусилля для допомоги собі та іншим, запровадити сучасні підходи у такій діяльності.

Так,у двох торгівельних точках були встановлені соціальні полички, що функціонують за принципом «Маєш – дай, потребуєш – візьми!» Завдяки ним можна поділитися продуктами харчування з тими, кому вони конче потрібні. Під час втілення цієї ідеї довелося стикнутися і з труднощами. Далеко не всі підприємці, до яких зверталися активісти, погодилися взяти участь в акції, не вірячи в її користь та ефективність. Але тепер долучитися до втілення такої суспільно важливої ініціативи готові й інші магазини.

Особливим здобутком проекту «Розвиваємось заради змін в громаді» стала можливість вдихнути нове життя у Соціальний центр Чаплинської ОТГ. У його приміщенні були облаштовані місця для банку вживаних речей, занять спортом і шиття. Тепер місцеві мешканці безкоштовно займаються тут фізичними вправами на сучасних тренажерах, підбирають собі одяг або взуття, опановують соціальне підприємництво. Звісно, дуже непросто було визначитися з оптимальним зонуванням приміщення та його функціональним наповненням. Проте, такий підхід дозволив використовувати центр максимально корисно.

Проект успішно закінчено, але суспільний ефект від нього далеко не вичерпано. Зв’язки та процеси, налагоджені під час його виконання, знаходять своє продовження і зараз.

Зокрема, учасники бойових дій, які активно долучалися до реалізації цієї ініціативи, стали надійними помічниками «Чаплинської ліги соціальних працівників України». Спочатку вони на волонтерських засадах встановлювали тренажери у Соціальному центрі. Тепер – постійно відгукуються на прохання про допомогу, коли необхідно вантажити речі, отримані як гуманітарну допомогу (часто меблі, тяжке обладнання). Ще донедавна цим самотужки займалися активістки громадської організації.

«У нашій громаді проживає чимало хлопців, які були в АТО. Для нас питання фізичної і соціальної реабілітації мають особливе значення, - зазначає учасник бойових дій Дмитро Войнаровський. – Тож ми просто не могли не долучитися до ініціативи, завдяки якій тепер маємо комфортне місце для занять спортом, зустрічей та спілкування».

Жінки, які у Соціальному центрі використовують швейне обладнання, займаючись суспільно корисним підприємництвом,також роблять свій внесок у спільну справу. Вони чергують, приймаючи від мешканців громади одяг до банку речей, сортуючи і видаючи його тим, хто цього потребує.

Лише впродовж перших двох тижнів роботи оновленого центру люди, які його відвідують, пожертвували три спортивні тренажери. Світлана,одна з таких користувачів, виховує сина з інвалідністю. «Вдома дитині займатися фізкультурою нецікаво, а в Соціальному центрі, серед людей,він це робить значно охочіше. Та й для мене з’явилася можливість зайвий раз вийти з дому. Спочатку ми приходили лише на тренажери, а зараз дізнались і про інші послуги. Плануємо відвідувати групи взаємодопомоги», - говорить вона, коментуючи своє рішення передати у центр власний велотренажер.

Ось так, створений активістами Соціальний центр Чаплинської ОТГ став справжнім осередком громадської та волонтерської діяльності, зоною фізичної і соціальної адаптації.

«Завдяки реалізації проекту чаплинці переконалися: тільки згуртувавшись, можна подолати будь-які перешкоди, допомогти собі та іншим членам громади», - підкреслює керівниця організації Альона Ращупкіна.

ГО «ВП «Чаплинська ліга соціальних працівників України» реалізувала проект «Розвиваємось заради змін в громаді» у рамках проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні», який виконує ГО «Громадський центр «Нова генерація», регіональний партнер програми USAID DOBRE у Херсонській області.

(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.