person_outline
search
Socioprostir Socioprostir
  • Posted
  • Читати 524 разів

У Херсоні створять платформу громадських організацій

Найближчими місяцями у місті буде створено мережу громадських організацій, яка об’єднає активних мешканців навколо проблем, пов’язаних із розвитком міста, а також допоможе ГО більш ефективно долучатися до процесів прийняття рішень на місцевому рівні. Про це говорили під час онлайн-презентації, яка відбулась минулого тижня.

У заході взяли участь Оксана Глєбушкіна, виконавча директорка ГО «Громадський центр «Нова генерація»; Віталій Бєлобров, голова правління ГО «Бізнес-асоціація «Ми-Херсонці»; Аліна Дяченко, директорка КП «Інститут розвитку міст», м. Вінниця; Валентина Ткачук, начальниця відділу розвитку громадянського суспільства КП «Інститут розвитку міст», м. Вінниця; Світлана Дубина, голова ГО «Вісь», членкиня Координаційної ради Мережі ОГС «Місто змістів», м. Вінниця, представники громадських організацій та ЗМІ.

«Громадський центр «Нова генерація» отримав підтримку у створенні платформи громадських організацій. Планується об’єднати громадянське суспільство Херсона довкола спільних цінностей і бажання позитивних змін у Херсоні. У результаті учасники платформи напрацюють спільне бачення проблем в громаді та можливі шляхи їх вирішення. Вони фактично стануть рекомендаціями для органів місцевого самоврядування громади Херсону. Проєктом передбачені публічні обговорення проблем, що турбують мешканців Херсону, відкриті лекції спікерів із інших міст, які ділитимуться успішним досвідом, воркшопи та робочі зустрічі з громадськими організаціями. Заплановані заходи допоможуть вдосконалити компетенції активних громадян, посилити зв’язки між ними, а також створять передумови для співпраці представників третього сектору, бізнесу та місцевої влади.

 «Наразі є запит на зміни, які базуються на загальному незадоволенні станом справ у місті, незадоволенні якістю надання послуг громаді. Паралельно з цим у Херсоні активізувалось створення неформальних ініціатив та груп (у форматі програм, клубу, спільноти). Слід зауважити, що ці ініціативні групи діють достатньо автономно, спираючись на власний людський ресурс та найближче оточення. Саме тому зараз важливо створити майданчик для місцевих ГО та ініціативних груп, де представники громадянського суспільства зможуть опрацьовувати питання, важливі для містян. Ми зрозуміли, що для позитивних змін сили однієї організації недостатньо, тому треба об’єднати зусилля інших ГО, бізнесу», − говорить Оксана Глєбушкіна. На думку Віталія Бєлоброва, згуртувати громадськість, владу та бізнес може спільний проєкт, спрямований на вирішення актуальних проблем міста.

Це доводить і приклад м. Вінниця, де громадськість, бізнес та влада об’єднались для роботи над Стратегією розвитку міста. «Коли стратегічний документ розробляється гуртом, а не чиновниками в кабінетах, це забезпечує його виконання. Стратегія не лише допомагає владі працювати ефективніше, а й дає змогу громадськості зрозуміти, чим вона може бути корисною для міста», − наголосила Аліна Дяченко.

А платформою для взаємодії влади, громадськості та бізнесу у Вінниці став хаб «Місто змістів». Ідея його створення зародилась у представників громадянського суспільства, потім її підтримала місцева влада. Сьогодні це − технічно-оснащений і комфортний простір для комунікації та діалогу, який спрямований на розвиток громадянського суспільства і міста в цілому, розповідає Валентина Ткачук. Після піврічної роботи хабу громадські організації міста вирішили об’єднатись у мережу. Наразі до неї входять 42 ГО.

«Представники громадськості об’єднуються у коаліції, щоб підсилити тих, хто до неї входить. Особисто для мене участь у Мережі ГО − це можливість бути ближчою до тих питань, які потребують вирішення», − говорить Світлана Дубина.

Надихнувшись досвідом Вінниці, учасники онлайн-презентації вирішили зібратись ще раз, щоб обговорити, навколо вирішення яких проблем у Херсоні можна об’єднати свої зусилля.

Контактна особа: виконавча директорка ГО «Громадський центр «Нова генерація» Оксана Глєбушкіна (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., 0502570944)

***

Проєкт «Платформа громадських організацій» виконується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.