person_outline
search
Socioprostir Socioprostir
  • Posted
  • Читати 772 разів

Рівні рівності: DOCUDAYS UA в Херсоні та в Херсонській області

У жовтні стартував XV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст і містечок України. В Херсоні ГО «Громадський центр «Нова генерація» та місцеві партнери в Херсонській області проводитимуть фестиваль з 10 по 16 грудня 2018 року.

Серед майданчиків для показів і обговорень фільмів – місцеві кінотеатри, будинки культури, школи й вищі навчальні заклади, кіноклуби та креативні простори, книгарні, бібліотеки, а також установи пенітенціарної системи. Важливою складовою заходів є дискусії, під час яких глядачі й глядачки матимуть нагоду поспілкуватися з режисер(к)ами стрічок, запрошеними правозахисниками(-цями), діяч(к)ами культури.

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Рівні рівності» та присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності. Це пропозиція подискутувати про поширені стереотипи та визначити, як сповідувати практики рівності в нашому повсякденні, зрештою – «виміряти» рівні рівності. Ключова кінопрограма присвячена групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо представлені в медіа. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам подивитись на питання нерівності з різних позицій – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії.

У Херсоні програма фестивалю розпочнеться 10 грудня, у Міжнародний день прав людини, з проведення інформаційно-просвітницької акції на ТРЦ Фабрика. Акцію проводитимуть партнерські організації  - ГО «Громадський центр «Нова генерація» спільно з юристами ІРЦ «Правовий простір» та Регіонального та місцевого  центрами з надання БВПД у Херсонській області.

Відкриті покази в Херсоні відбудуться 10, 11 та 12 грудня з 17:00 до 21:00 у кінотеатрі Multipleх, а також 15 грудня у креативному просторі HUBway.

З 10 по 16 грудня у 15 населених пунктах Херсонської області проходитимуть відкриті та спеціальні покази фільмів з програми Мандрівного Docudays UA. Програма Мандрівного фестивалю включає стрічки, що отримали нагороди на Docudays UA-2018 у Києві. Фільм «Явних проявів немає» (режисерка Аліна Горлова) простежує шлях жінки, яка повернулася з війни, від початку її реабілітації до виходу на роботу. Стрічка перемогла в номінації DOCU/ПРАВА, а також отримала приз від Української Гельсінської спілки з прав людини та від видання Current Time.

15 грудня 2018 року  відбудеться Ніч документального кіно на базі ЦБС №3, де всі, хто не мав можливості потрапити на відкриті покази та на спецпокази, зможуть подивитись всі фільми з програми  фестивалю.

Правозахисна програма фестивалю

Після показів фільмів відбуватимуться лекції та воркшопи в рамках Кампанії проти булінгу,  орієнтованої на дітей та їхніх батьків. Кампанія розпочата Міністерством юстиції в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» за сприяння Національної поліції України. В Херсоні у дискусіях після показу фільмів братимуть участь фахівців регіонального  центру з надання БВПД у Херсонській області

Цього року Херсон знову долучається до Марафону написання листів Amnesty.   Під час Марафону люди в усьому світі підписують петиції та пишуть листи на захист людей, чиї права було порушено. Це буде 12-й Марафон в Україні, якій проходить у 200 країнах щороку.. Цьогорічний Марафон Amnesty виступає на підтримку жінок, які протидіють несправедливим законам, корупції, насильству та іншим негативним суспільним явищам. Вони – лідерки, яких дуже потребує світ, що все далі просувається в бік екстремізму, беззаконня та насильства. Серед 8 справ цьогорічного Марафону дві українських: Катерина Гандзюк, якої, на жаль, нещодавно не стало, через наслідки жорстокої кислотної атаки та Віталіна Коваль – активістка за права жінок, яка постраждала від нападу радикальних угруповань. Також героїнями Марафону є жінки з Бразилії, Кенії, Марокко, Киргизстану, Ірану та Венесуели.

Що керує людьми сім днів на тиждень та 24 години на добу перейматися чужими долями? «Обираю: діяти» – це серія короткометражок про шістьох правозахисників та правозахисниць.. До того ж вони домагаються притягнення до відповідальності винних у вбивствах на Майдані. 16 грудня ми покажемо ці короткометражки в ХОУН бібліотеці ім.. О Гончара.  Після перегляду фільму один з героїв фільму поділиться цікавими історіями зі своєї діяльності та розкаже, чому обрали життя  24/7 допомагати іншим. Кожен із присутніх зможе більше дізнатися про внутрішню кухню правозахисту, а також набути корисних знайомств і знань, щоб у перспективі приєднатися до правозахисного руху.

Завершиться фестиваль у Херсоні 16 грудня 2018 року дебатною грою з теми прав людини у партнерстві з ХМІГ «Кип’яток».

Партнерами фестивалю в областях України є 49 провідних молодіжних, громадських і правозахисних організацій та 186 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA – www.traveling.docudays.ua.

Мета Мандрівного фестивалю

Сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю

Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Організатори

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Громадська організація «Південь»

Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»

ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

Регоінальний координатор фестивалю у Херсоні та Херсонській області - ГО «Громадський центр «Нова генерація». Місцеві партнери фестивалю – 27 організацій та установ Херсонської області.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства США в Україні та програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні в партнерстві з EUNIC – Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.